فیزیوتراپی کمر
بسیاری از افراد در طول روز با توجه به فشارهای کاری خود، دردهایی را در نواحی مختلف بدن احساس می کنند که البته در صورت استراحت مناسب و یا ورزش صحیح، امکان رفع این نوع دردها وجود دارد. یکی از بخش هایی که در طول روز امکان دارد که دچار کوفتگی و یا درد شود، ناحیه کمر است و دلیل آن است که کمر به عنوان مرکز بدن و اتصال دهنده بالاتنه و پایین تنه است. این نقطه که به عنوان مرکز ثقل بدن نیز می باشد، حتی به واسطه های دیگری نظیر خم شدن های ناگهانی، برداشتن وسایل به صورت ناصحیح و اشتباهات دیگر حرکتی دچار صدمه و درد شود. در این متن در خصوص “فیزیوتراپی کمر” که یکی از راه های درمان و رفع درد ناحیه کمر است، سخن به میان خواهد آمد.
باید اشاره نمود که دردهای ناحیه کمر به واسطه اقداماتی نظیر فیزیوتراپی، ماساژ و برخی اصول درمانی مانند طب های سنتی و مدرن می تواند درمان یابد اما نکته مهم آن است که پیشگیری از این موضوع می تواند با ورزش و رعایت اصول مراقبتی مانند صحیح نشستن، صحیح برخواستن و صحیح بلند شدن صورت پذیرد.
در حال حاضر طب سنتی و طب مالشی در حال رشد است. فیزیوتراپی نیز به عنوان مکملی برای این طب ها در نظر گرفته شده و با استفاده از دانش روز دنیا به محقق شدن سلامت بیشتر برای افراد می انجامد. فیزیوتراپی کمر برای بسیاری از افراد چه زمانی که سالم هستند و یا از درد رنج می برند، ضرورت پیدا خواهد کرد. در ادامه متن با ما همراه باشید.
_
فیزیوتراپی کمر چیست؟
کمر درد به عنوان یکی از دردهای شایع است که تقریبا بسیاری از افراد در جهان با آن مواجه هستند و حداقل یکبار در طول عمر خود این درد را تجربه نموده اند. برخی از دردهای ناحیه کمر حتی بعد از رفع شدن امکان دارد که به صورت مجدد برگشت پذیر باشند و افراد را با ناراحتی مواجهه سازند.
فیزیوتراپی کمر با استفاده از دانش طب و بررسی نواحی درد ایجاد شده و شدت و عمق آن به فرد کمک می نماید تا در ناحیه مورد نظر، درد کاهش یابد. برخی از اوقات دردهای ناحیه کمر به حدی عمیق می شوند که عصب را تحریک نموده و در برخی موارد شدت درد و ورود به نورون های عصبی در بیشترین حد خود می باشد. در حالات حتی اقداماتی نظیر فیزیوتراپی کمر نیز راهگشا نبوده و انجام جراحی ها می تواند برای رفع درد موثر باشند.
فیزیوتراپی کمر در برخی موارد قبل از درمان و در برخی موارد بعد از آن مورد استفاده قرار می گیرد. مثلا زمانی که فرد عمل جراحی می نماید، برای تقویت ناحیه کمر می توان از فیزیوتراپی بهره برد. اما در برخی اوقات برای پیشگیری و رفع درد نیز می توان از این رفع استفاده کرد.
ناحیه کمر یکی از نواحی مهم و اصلی در بدن به حساب می آید زیرا مرکز فرماندهی عصبی بدن که در مغز واقع شده است، برای عکس العمل سریع و صحیح برای بخش هایی از بدن که در فاصله دورتری از مغز قرار دارند، باید از طریق سیستم عصبی ناحیه کمر اقدام نمایند. مثلا در برخی موارد که به نوک پا ضربه ای وارد می شود و یا نوک انگشتان دچار سوختگی می شود، عکس العمل و انعکاس عصبی از نوک انگشتان پا به مرکز عصبی در ناحیه کمر رفته و پاسخ نیز از سوی این ناحیه بازگشت داده می شود زیرا اگر انتقال پام تا مغز رفته و سپس پاسخ بازگشت داده می شد، زمان زیادی صرف می شد که امکان صدمه فراوان به بخش های مختلف وجود داشت. در نتیجه باید از این ناحیه به خوبی مراقبت نمود.
فیزیوتراپی کمر در ساده ترین حالت آن برای رفع دردهای شایع و ساده روزانه و رفع خستگی (ماساژ دادن)، در حالت پیشرفته تر برای درمان قبل از عمل جراحی و در نهایت برای حالت بعد از عمل که شدت کار می باشد، استفاده می شود.
_
درمان کمر درد با فیزیوتراپی
- اگر در ناحیه کمر دچار دردهای عضلانی شده اید…
- اگر در این ناحیه دچار تیر کشیدن و دردهایی نظیر سوزن زدن و گزگز کردن هستید…
- اگر دردهای ناحیه کمر به پای شما وارد شده است…
بسیاری از نکات مشابه این موارد برایتان اتفاق افتاده است، نیازمند فیزیوتراپی کمر برای درمان درد هستید. حتی زمانی که برای خم و راست شدن، بلند شدن، ایستادن و یا راه رفتن نیز دچار مشکل هستید، فیزیوتراپی راه درمان است. البته نکته مهم آن است که در کنار فیزیوتراپی باید اقداماتی نظیر آب درمانی نیز استفاده نمود. حتی در برخی موارد افراد با دچار شدن به کمر درد، نیازمند استراحت می شوند و پس از استراحت، درد آنها کاهش می یابد. این موارد همگی نشان از آن دارد که فیزیوتراپی راه علاج فرد خواهد بود.
بیشتر برنامه های فیزیوتراپی کمر که برای درمان درد پایین کمر و برخی دردهای رادیکولار (دردهایی که به پا میزنند) طراحی شده اند، ترکیبی از انواع ورزشهای حرکات کششی، ورزشهای ایجاد تعادل و پایدار سازی و ورزشهای تقویت کننده میانه بدن هستند که در ادامه به توضیح هر یک پرداخته ایم:
حرکات کششی: کشش درست عضلات همراه با ورزش فعال به حفظ دامنه طبیعی حرکت کمک کرده و باعث بهبود عضلاتی که دچار آتروفی ناشی از عدم استفاده هستند یا دچار اسپاسم ناشی از حالت نامناسب بدن یا تحریک عصبی هستند میشوند. برای بسیاری از بیماران بهتر است برنامه ورزش های کششی روتینی که توسط فیزیوتراپیست برایشان طراحی شده است، دنبال شود. به طور کلی بیمارانی که کمردرد دارند، باید بر حرکات کششی عضلات پایین کمر، عضلات شکم، رانها و پاها متمرکز شوند. این بیماران هرگز نباید در حین حرکات کششی بپرند و همه حرکات کششی باید تدریجی و آهسته باشند.
ورزشهای ایجاد تعادل و پایدار سازی: در این ورزشها از انواع ورزشها استفاده میشود و ممکن است از توپ ورزشی، دستگاههای تعادلی یا ورزشهای پایدار کننده در آنها استفاده شود. نکته مهم در این ورزشها این است که عضلات ثانویه ستون فقرات تقویت میشود و از ستون فقرات و دامنه حرکتی آن پشتیبانی میشود.
ورزشهای تقویت کننده میانه بدن: این ورزشها برای تقویت عضلات شکم و پایین کمر طراحی شده اند تا کمربند عضلانی میانه بدن و دور کمر را بهبود ببخشند. معمولا این ورزشها عبارتند از:
- * دراز نشست، کرانچ، دستگاههای کار روی شکم و بالا آوردن پا
- * ورزشهای پایین کمر که بر روی دستگاه یا تنها با خوابیدن بر روی شکم و بالا آوردن تدریجی سینه از روی زمین انجام میشود. در این ورزشها عضلات پایین کمر برای کشش ستون فقران استفاده میشود.
- * حرکت صبح بخیر که برای تقویت عضلات پایین کمر استفاده میشود. در این ورزش فرد می ایستد در حالی که پاهایش صاف بوده و به اندازه عرض شانه باز است و یک میله وزنه روی شانه هایش قرار دارد. سپس بیمار به تدریج به جلو خم میشود تا زمانی که صورتش موازی با سطح زمین باشد و سپس به عقب و حالت ایستاده باز میگردد.
تمرین درازنشست برای تقویت میانه بدن
ورزش پایین کمر
حرکت صبح بخیر برای تقویت کمر
برخی از مراکز فیزیوتراپی، فیزیوتراپی در آب نیز انجام میدهند یا ورزشهای آبی توصیه میکنند. آب بدن را پشتیبانی کرده و تاثیر گرانش را به حداقل میرساند و بیمار راحت تر میتواند برنامه ورزشی را شروع کند. ورزشهای آبی برای بیمارانی که سن بالا دارند بسیار موثر است و همچنین بیماران معلول یا ناتوانی که نمیتوانند ورزشهای قدرتی را بیرون از آب انجام دهند مفید است.
_
روند فیزیوتراپی ناحیه (کمر، لگن و ستون فقرات)
ناحیه کمر و لگن در ارتباط مستقیم با هم هستند. نکته مهم آن است که اگر ناحیه لگن بزرگ باشد، امکان کمر درد افزایش می یابد. از سوی دیگر افرادی که دارای قد بلند نیز هستند، به واسطه این که فشار زیادی بر کمر وارد می آید، دچار کمر درد می شوند. عموما زمانی که فیزیوتراپی کمر انجام می شود، اقدامات کاهش درد در ناحیه لگن نیز صورت می پذیرد و لذا فیزیوتراپی کمر و لگن با هم انجام می شود. البته باید اشاره نمود که درد در ناحیه کمر و لگن گاهی متفاوت است و نکته مهم آن است که برخی اوقات به واسطه این که عصب ناحیه کمر دچار درد می شود، پخش شدن این درد به ناحیه لگن نیز سرایت می کند که تمایز قرار دادن این دو موضوع بسیار مهم است.
دردهای ناحیه لگن در برخی موارد به کشاله ران نیز سرایت می کند اما دردهای کمر علاوه بر درد ناحیه خود، می تواند عضلات ستون فقرات را نیز درگیر نماید. گاهی اوقات عفونت ها باعث دردهای ناحیه لگن می شود که جدا از درد کمر بوده و در نتیجه تشخیص و تفاوت قائل شدن این دو موضوع نیز نیازمند دانش و تجربه ای است که بسیار ارزشمند است.
در پایان این بخش خالی از لطف نیست که بیان گردد، برخی از بیماری ها نیز باعث می شود تا دردهای ناحیه کمر و لگن رخ دهد که نمونه ای از آنها، تفاوت ارتفاع و اندازه دو پا می باشد که فرد به این واسطه به یک طرف بدن خود فشار بیشتری را وارد می کند که همین موضوع باعث ایجاد درد در بخشی از کمر و لگن می شود. فیزیوتراپی کمر و لگن می تواند برای این حالت مفید باشد و التیام دهنده دردها باشد.
ناحیه گردن و کمر
یکی از راه های اتصال سیستم عصبی بالا تنه و پایین تنه، کمر است. به این واسطه می توان گفت که کمر و گردن نیز در یک ارتباط تنگاتنگ هستند و از سویی دردهای کمر که از طریق سیستم عصبی و ستون فقرات به سمت گردن روانه می شوند، حاکی از نوعی ارتباط هستند. از سوی دیگر عضلات ناحیه ستون فقرات نیز ممکن است به واسطه دردهای کمر دچار فشارهایی شوند که این فشارها به سمت گردن انتقال یابد. در هنگام کمر درد، جریان های عصبی و پیام هایی که از طریق نورون ها منتقل می شوند، در طول زمان تضعیف شده و اگر کمر درد به حالت بحرانی رسیده باشد که حتی اعمال جراحی نیز نتواند پاسخگوی رفع درد شوند، متاسفانه برخی از اندام ها قدرت حرکتی خود را نیز از دست می دهند. به عنوان مثال در موضوع تنگی کانال و یا سایش استخوان بر عصب، نیاز است تا اقدامات جراحی پس از آنکه فیزیوتراپی کمر و آب درمانی و یا طب های مختلف پاسخگو نباشند، صورت پذیرد.
_
حرکات و تمرینات
در فیزیوتراپی کمر درمان های مختلفی وجود دارد که درمان های باز و بسته از انواع آن هستند. این درمان ها می تواند به صورت سطحی و یا نفوذ بر عضلات و بافت ها انجام شود. اما در مراحل اولیه می توان از حرکات فیزیوتراپی کمر نیز بهره برد که به واسطه آنها، ساکت شدن درد محقق می شود. همواره ورزش کردن و حرکات اصلاحی پیشگیری از اقدامات پیشرفته شده و شدیدتری است که ممکن است به کمر آسیب نیز وارد نمایند. در بخش تمرینات به این حرکات اشاره بیشتری خواهیم نمود.
بسیاری از بیماری هایی که باعث می شوند تا در ناحیه کمر و گردن درد ایجاد شود، با استفاده از تمرینات فیزیوتراپی کمر قابل رفع بوده و یا درد آنها کاهش می یابد. بیماری هایی نظیر آرتروز که در آن بخش هایی از غضروف و استخوان تخریب شده است، با استفاده از فیزیوتراپی التیام می یابد هر چند که ممکن است رفع درد همیشگی رخ ندهد. حتی در برخی مواقع که فرد دچار شکستگی کمر می شود، فیزیوتراپی کمر می تواند او را برای انجام حرکت و ادامه زندگی آماده سازد. گاهی نیز برای بیماری هایی نظیر تنگی کانال، دیسک های کمر، گرفتگی عضلات و موارد متعدد دیگر می توان با تمرینات فیزیوتراپی کمر، به رفع درد کمک شایان نمود.
بسیار جالب است که بدانیم در هنگام ورزش که تقویت کننده بدن است، امکان ایجاد دردهای کمر چه بر اثر ضربه و چه بر اثر انواع کوفتگی های ورزشی وجود داشته که برای این موارد نیز امکان رفع درد با استفاده از تمرینات وجود دارد.
یکی از تمرینان مهم برای رفع دردهای کمر، حرکات خوابیده به کمر به همراه پاهای جمع شده است که در این بخش پاهای جمع شده را به سمت شکم باز و بسته می نماییم. یا پاهای جمع شده را به چپ و راست حرکت می دهیم. به تصاویر زیر توجه نمایید:
البته این تصاویر بخش ساده ای درمان دردهای ناحیه کمر با استفاده از تمرینات ورزشی است.
یکی از راه هایی که باعث می شود تا درد در ناحیه کمر کاهش یابد، حرکات اصلاحی است. در این حرکات باید توجه شود که عضلات تقویت گردند. زمانی گه عضلات کمر و فیله های ستون فقرات قوی نباشند، امکان درد و فشار در این نواحی زیاد خواهد بود. در نتیجه کمر درد محقق می شود. کسانی که در طول زمان از ورزش و تغذیه مناسب بهره می برند، مثلا روزانه علاوه بر حرکات ورزشی پایه، از حرکات شکم و کمر استفاده می کنند، به تقویت عضلات کمک شایان می کنند.
نکته مهم آن است که برای رفع دردهای کمر علاوه بر حرکات ورزشی و اصلاحی باشد وزن مناسبی داشت و شکم فرد نباید از حد نرمال چاق باشد که به این واسطه کمر به سمت جلو کشیده شده و درد ایجاد می شود. از سوی دیگر باید در مصرف آب نیز دقت نمود. زیرا خوردن آب به اندازه کم باعث می شود تا غضروف های بین استخوان دچار صدمه شدن و با از بین رفتن آنها، درد ایجاد خواهد شد. نوشیدن آب و کم کردن وزن در کاهش دردهای ناحیه کمر کوک شایان می نماید.
یک سری از تمرینات برای کاهش درد کمر به حرکات اصلاحی معروف است. در این قسمت آموزش داده می شود تا با رعایت برخی الگوهای درست، از وارد آمدن صدمه به کمر و ستون فقرات و گردن جلوگیری به عمل آید. مهم آن است که در هنگام نشستن قوز نکنیم. حالت طبیعی بدن را از حالت آن خارج نکنیم. در مسیر راه رفتن بسیار سر به زیر نبوده و گردن خود را در راستای بدن قرار دهیم. این موارد بخشی از آموزش های حرکان اصلاحی است که می تواند در کنار فیزیوتراپی کمر به کاهش درد منجر شود.
_
فیزیوتراپی کمر با دستگاه
برای فیزیوتراپی نیاز است تا از دستگاه های مختلفی استفاده شود. یکی از این موارد، الکتروتراپی است. با استفاده از این روش و به کارگیری جریان الکتریسیته می توان هم به ایجاد گرما و هم ایجاد ویبره به تناسب و نیاز استفاده نمود. جریان الکتریکی به کار رفته در اندازه ای نیست که باعث ایجاد صدمه برای بدن شود. اما ایجاد گرما و حس خوبی که ایجاد می کند، التیام دهنده خواهد بود.
حتی می توان با ایجاد جریان مغناطیسی نیز به کاهش درد کمک کرد که این روش را مگنت تراپی گویند. ایجاد میدان مغناطیسی باعث می شود تا اکسیژن خون نیز جریان بهتری پیدا نماید. چرخش جریان حون خود عاملی است که به کاهش درد و سلامت بدن کمک شایان می نماید. حتی می توان از برخی دستگاه های خانگی نیز برای رفع درد استفاده نمود. یعنی برخی از دستگاه ها قابل استفاده در منزل بوده و جا به جایی آنها نیز امکان پذیر است. در نتیجه می توان از دستگاه های متنوع و متعددی برای این کار استفاده نمود که حتی نوعی از این موارد استفاده از فیزیوتراپی کمر با لیزر است که بسیار به روز می باشد.
در خصوص بررسی قیمت دستگاه ها برای بخش هایی که در خصوص فیزیوتراپی فعالیت دارند و یا علاقه مند به استفاده از دستگاه های فیزیوتراپی در منزل هستند می توانید با کارشناسان این مجموعه تمای برقرار نمایید.
_
فیزیوتراپی کمر در منزل
شاید راحت ترین کار آن باشد که برای حالت ریلکس و یا درمان از افراد برای حضور در منزل استفاده شود و فیزیوتراپی در منزل انجام شود. فیزیوتراپی کمر در منزل به خصوص برای افرادی که توان راه رفتن نداشته و آسیب وارده آنها به بدن زیاد است، الزامی می باشد. از سویی می توان برای افزایش ایمنی نیز از این کار استفاده نمود زیرا افرادی که به صورت حاد دچار کمر درد هستند، رفت و آمد بیش از اندازه حتی برای مداوا نیز برای سلامتی آنها خطرناک می باشد. از این رو فیزیوتراپی در منزل بهترین راه درمان است و هزینه ها را نیز کاهش خواهد داد.
برای انجام مشاوره در این خصوص می توانید با کارشناسان این مجموعه تماس برقرار نمایید.
_
فواید فیزیوتراپی کمر و عوارض آن
از جمله فواید این کار آن است که در وهله اول نیاز به آرامش را برای تمام افراد مهیا می سازدو حتما لازم نیست تا افراد دچار بیماری خاص یا دردهای شدید در ناحیه کمر باشند تا نیاز به فیزیوتراپی داشته باشند. در برخی موارد کاهش دردهای مقطعی نیز می تواند عاملی باشد تا از فیزیوتراپی کمر بهره ببریم. اما در بخش درمانی فیزیوتراپی یک الزام است. چه پیشگیرانه و چه زمانی که اقداماتی مانند عمل های جراحی انجام می شود. در نتیجه در این بعد حتما باید از روش های علمی بهره برد.
نکته مهم در آن است که حتما باید از متخصص استفاده شود زیرا میزان و شدت استفاده از دستگاه ها باید تایید شده باشد تا باعث افزایش درد و یا صدمه به بدن افراد نگردد.
در حالت کلی می توان گفت که منفعت استفاده از این روش برای کاهش درد بسیار بیشتر از مضرات آن است.
عوارض
عوارض کارهای پزشکی به نسبت انجام ندادن آنها بسیار کمتر است. به خصوص زمانی که یک متخصص این کارها را انجام می دهد، عوارض به سمت صفر می رود. اما در فیزیوتراپی تمام تفکر به سمت درمان است. از سوی دیگر اقداماتی که در این خصوص انجام می شود، گرمابخشی و در برخی موارد ایجاد ویبره برای رها کردن اسپاسم عضلانی است که به مانند ماساژ عمل می نماید. در نتیجه شاید بتوان گفت که کمترین عارضه در خصوص فیزیوتراپی برای افراد ایجاد می شود.
_
هزینه هر جلسه فیزیوتراپی کمر
با توجه به این که اقدامات متنوعی برای افراد مختلف در این حوزه صورت می پذیرد، هزینه ها متغیر است اما نکته مهم آن است که تعرفه مشخص شده برای تمام مراکز اعلام شده و در این خصوص افراد با پرداخت هزینه های حداقلی برای جلسات مختلف در نظر گرفته شده می توانند از مزایای فیزیوتراپی کمر بهره مند شوند.
در این مورد می توانید با برقراری تماس با کارشناسان این حوزه از نحوه هزینه های دریافتی مطلع شده و حتی با بهره مندی از مشاوره های حرفه ای، از انجام آن اطمینان خاطر کسب نمایید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.