فیزیوتراپی انگشت دست
فهرست عناوین:
هر اندازه که دستان قوی و پرتوانی داشته باشیم، باز این انگشتان دست هستند که به ما کارایی لازم را می دهند و می توانیم به خوبی از دستانمان برای انجام امور مختلف استفاده کنیم. حرکت انگشتان در یک دامنه طبیعی، کارایی بسیار گسترده ای به انسان داده است تا از لطیف ترین کارها تا سخت ترین کارهای فیزیکی را انجام دهد. کارهایی مانند نوازش کردن نوزاد تا بلند کردن وزنه های سنگین در ورزش نیاز به احساس و حرکت انگشتان دارد. مورد دیگری که برای انگشتان وجود دارد و در سایر نقاط بدن به این میزان نیست، تعداد مفصل ها می باشند. در فاصله کوتاه و در طول هر انگشت این مفصل ها هستند که به کمک تاندون باعث خم شدن و حالت گرفتن انگشتان می شوند. اگر به هر دلیلی این مفصل ها دچار آسیب شوند، شکستگی در دست اتفاق بیافتد، بریدگی بافت، کوفتگی و … حرکت انگشتان دچار اختلال می شوند و نیاز به انجام فیزیوتراپی انگشت دست وجود خواهد داشت.
_
فیزیوتراپی انگشتان دست چیست؟
بهره بردن از علم پزشکی در راستای درمان فیزیکی مفاصل و عضلات انگشتان دست با نام فیزیوتراپی انگشت دست شناخته می شود. علم پزشکی مورد استفاده در این درمان سبب می شود که توانایی از دست رفته انگشتان در دامنه حرکتی و همچنین فاز قدرتی به آنها برگردانده شود. انجام درمان به کمک تمرینات حرکتی و دستگاه های فیزیوتراپی صورت می گیرد. زمانی که برا فرد حادثه ای پیش می آید یا عمل جراحی بر روی انگشتان انجام می شود، به خاطر مدت نسبتا طولانی دوره نقاهت، انگشتان به اصطلاح خشک می شوند و قدرت حرکتی خود را از دست می دهند و یا اینکه به مقدار زیادی ضعیف می شوند و کارکرد مناسب را در اختیار فرد قرار نمی دهند. اینجا دقیقا زمانی است که درمان فیزیوتراپی مورد استفاده قرار می گیرد.
_
روش های انجام فیزیوتراپی انگشت
برای انجام فیزیوتراپی انگشتان، ابتدا باید توسط متخصص معاینه شوید و وضعیت انگشتان مورد معاینه قرار بگیرند. اینکه میزان بیماری چقدر است و شرایط سنی و جسمی فرد چگونه است بر روی تعیین روش های فیزیوتراپی اثر گذار می باشد. متخصص با در نظر گرفتن تمام این موارد روش های اثر بخش فیزیوتراپی را برای فرد تجویز می کند. این روش ها شامل ماساژ درمانی، حرکات ورزشی، استفاده از دستگاه و … می باشد.
ماساژ درمانی: در فرآیند فیزیوتراپی با کمک ماساژ، بافت اطراف مفاصل انگشت به مقدار قابل توجهی تحریک می شوند و سطح خون رسانی را در این ناحیه افزایش می دهند. با افزایش خون رسانی، بافت احیا می شود و التهاب ایجاد شده عاملی برای خروج درد می باشد. ماساژ مناسب تاثیر بالایی روی تاندون ها دارد و عاملی برای تقویت بافت از دست رفته در ناحیه درمان است.
حرکات ورزشی: در درمان فیزیوتراپی دو مسئله اهمیت دارد، یکی افزایش دامنه حرکتی و دیگری افزایش توانایی قدرتی موضع مورد درمان می باشد. حرکات ورزشی که توسط متخصص تجویز می شود و زیر نظر او صورت می گیرد به مقدار قابل توجهی در هر دو مسئله دخیل هستند. ابتدا حرکات نرمشی و کششی که به مقدار زیادی بافت خشک و سفت شده تاندون ها را درگیر می کنند مانند خم کردن انگشتان به سمت عقب یا اطراف به کمک دست دیگر و در مورد بعدی با تکرار حرکات، توانایی قدرتی بافت نیز بر می گردد.
استفاده از دستگاه: دستگاه ها و تجهیزات مختلفی از جمله اولتراسوند، شاک تراپی، تکار تراپی (تکارتراپی چگونه انجام می شود؟)، امواج رادیویی و … با ایجاد یک محدوده دمایی به همراه شوک های حرکتی به تحریک بافت آسیب دیده می پردازند و تاندون ها را به عکس العمل وا می دارند.
عصب ها نسبت به عواملی مانند فشار، دما، امواج و … واکنش پذیری بالایی دارند و با انجام یک درمان مناسب می توان حرکت طبیعی انگشت را با کمک تجهیزات پیشرفته به آن برگرداند.
_
در چه شرایطی فیزیوتراپی تجویز می شود؟
طیف گسترده ای از مشکلات حرکتی به همراه برخی از ناهنجاری ها و غیر طبیعی بودن های ژنتیکی در انگشتان را می توان به کمک روش غیر تهاجمی فیزیوتراپی درمان کرد. از مهم ترین مواردی که در این دسته قرار می گیرند و متخصص برای آنها فیزیوتراپی را تجویز می کند عبارتند از:
- آرتروز انگشتان (عوارض آرتروز دست)
- انواع شکستگی در انگشتان
- بعد از انجام جراحی انگشت
- انگشت ماشه ای
- آسیب دیدگی های جزیی و کلی تاندون
- بی حسی و ایجاد گز گز در انگشتان دست
- مشکلات حرکتی در انگشتان
- احساس درد در مفاصل انگشتان به هنگام تکان دادن آنها
_
مزایای درمان
استفاده از خدمات درمانی فیزیوتراپی دامنه گسترده ای از مزایا را فراهم می کند و محدود به یک نتیجه درمانی خاص نیست. برخی از بهترین ویژگی های این روش درمانی عبارتند از:
- کاهش دردهای مفصلی
- کاهش التهاب انگشتان دست بعد از جراحی
- کاهش التهاب انگشتان بعد از خارج کردن گچ
- افزایش دامنه حرکتی انگشتان دست
- افزایش توانایی فیزیکی و قدرتی انگشتان
- رفع ناهنجاری های طبیعی و مشکلات ژنتیکی
- تقویت دستان برای مقابله با مشکلات مفاصل در سنین بالا
- تسریع بازگشت به زندگی طبیعی بعد از انجام جراحی های سنگین یا گچ گیری های طولانی.
_
عوارض درمان
درمان فیزیوتراپی یک روش غیر تهاجمی است که در آن هیچگونه بیهوشی صورت نمی گیرد و بدن فرد تحت جراحی قرار ندارد. فرآیند درمان با کمک حرکات ورزشی و دستگاه های فیزیوتراپی انجام می شود که به طور کامل مورد تایید سازمان های جهانی می باشند. اگر متخصص فیزیوتراپی دارای توانایی و تجربه بالایی باشد، می توان گفت فیزیوتراپی هیچگونه عارضه ای برای انگشتان دست نخواهد داشت. در صورتی که به حرکات ورزشی دقت نشود، احتمال وارد شدن آسیب های جانبی، تشدید درد یا کاهش روند درمان وجود دارد.
_
تمرین های ورزشی برای فیزیوتراپی انگشتان دست
متخصص فیزیوتراپی با مشاهده گزارشات پزشکی و انجام بررسی های اولیه از وضعیت دامنه حرکتی انگشتان و توانایی آنها، چندین حرکت ورزشی را با ابزار مختلف تجویز می کند. برخی از حرکت ها با کمک دست دیگر، برخی با کمک فرد دیگر و برخی با تجهیزات ورزشی انجام می شود.
- خم کردن انگشتان با کمک دست دیگر
- فشار کف دستان به یکدیگر در ناحیه انگشتان
- حرکت کششی انگشتان به سمت عقب
- فشردن توپ های ژله ای
- از هم باز کردن انگشتان
- دور کردن انگشتان در زوایای مختلف
- سلام ژاپنی
- فشردن تجهیزات تمرکزی برای انگشتان متفاوت (دیجی فلکس)
- جمع کردن انگشتان به سمت کف دست
- قرار دادن کف دست روی میز و بلند کردن انگشتان به صورت مجزا
- و …
بیشتر مطالعه کنید: فیزیوتراپی مچ دست چگونه انجام می شود؟
_
هزینه فیزیوتراپی انگشتان دست
سطح امکانات و خدمات کلینیک های فیزیوتراپی با یکدیگر متفاوت می باشد. از طرفی نوع مشکلی که فرد برای درمان آن درخواست فیزیوتراپی دارد هم مهم می باشد. طول درمان مشکلات مختلف در ناحیه انگشتان بسیار متنوع است، بعضا با روش های ورزشی درمان قابل انجام است و برخی موارد نیاز به استفاده از دستگاه های فیزیوتراپی بسیار مطرح است.
توانایی متخصص و محل کلینیک از دیگر عوامل تاثیر گذار بر روی هزینه فیزیوتراپی انگشتان دست می باشند. برای اطلاع از هزینه دقیق نیاز است که به صورت حضوری جهت معاینه و ارائه مشاوره اقدام نمایید.
_
فیزیوتراپی انگشتان دست در منزل
با توجه به اینکه شرایط فرد به چه شکل باشد، فواصل حضور در جلسات فیزیوتراپی چه مدت است و سطح پیشرفت بیمار چگونه بوده، متخصص فیزیوتراپی برخی حرکات ورزشی و روش های فیزیوتراپی را برای اجرا در منزل به فرد آموزش می دهد. این حرکات باید کاملا اصولی بدون اعمال فشار اضافی و با تایید متخصص فیزیوتراپی انجام شود. از جمله روش های فیزیوتراپی انگشتان دست در منزل می توان به استفاده از توپ ژله ای اشاره کرد که بسیار کمک کننده می باشد.
در صورتی که فرد نتواند به تنهایی تمرینات را در منزل انجام دهد و یا اصلا فرد در شرایطی نباشد که برای فیزیوتراپی به کلینیک مراجعه کند، این امکان وجود دارد که خدمات فیزیوتراپی توسط متخصص در منزل به فرد ارائه شود و با حضور در منزل، درمان توسط نیروی کلینیک کامل شود.
_
طول درمان فیزیوتراپی انگشتان دست چقدر است؟
زمانی که برای درمان فیزیوتراپی اقدام می شود، باید صبورانه تمام برنامه زمان بندی تجویز شده طی شود. کم کاری، ایجاد فاصله بین نوبت های فیزیوتراپی، عدم توجه و … باعث کاهش روند بهبودی می شود. اینکه چه مشکلی در انگشتان وجود دارد و در چه شرایط جسمی و توانایی فردی بیمار قرار گرفته است، از موارد تاثیرگذار بر روی طول دوره درمان می باشد. در نهایت می توان گفت یک بازه 2 تا 6 ماهه برای انجام فیزیوتراپی نیاز است.
هر جلسه درمانی چقدر طول می کشد؟
برای اینکه بتوان طول هر جلسه درمانی را به صورت دقیق مشخص کرد، نیاز به اطلاعات کاملی از وضعیت بیمار، شرایط انگشتان، تعداد انگشتان آسیب دیده، هدف از فیزیوتراپی، فاصله ایجاد شده از زمان مشکل تا زمان درمان و … وجود دارد. متخصص با بررسی همه این شرایط و انجام معاینات کامل، روش های مختلف فیزیوتراپی را تجویز می کند. زمان انجام هر جلسه فیزیوتراپی انگشتان بین 20 الی 60 دقیقه می باشد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.