پیچ خوردگی مچ پا
_
پیچ خوردگی در قسمت مچ پا یکی از شایع ترین آسیب های ارتوپدی است که به طور مساوی در بین همه افراد و در تمام سنین رخ می دهد. این آسیب ها اغلب توسط ورزشکاران گزارش می شود. هر ساله بیش از یک میلیون آسیب دیدگی مچ پا وجود دارد که تقریباً 85٪ از این آسیب دیدگی ها در قسمت مچ پا می باشد. در این مقاله به بررسی نکات مهمی در خصوص علائم, تشخیص و درمان “پیچ خوردگی مچ پا” خواهیم پرداخت.
_
علائم پیچ خوردگی مچ پا
رباط ها به ایجاد ثبات در مفاصل کمک می کنند و از حرکت بیش از حد جلوگیری می کنند. رگ به رگ شدن مچ پا زمانی اتفاق می افتد که رباط ها بیش از دامنه حرکتی طبیعی خود جابه جا شوند. بیشتر پیچ خوردگی های مچ پا شامل آسیب به رباط های سمت خارجی مچ پا است.
پیچ خوردگی مچ پا یک نوع آسیب دیدگی است که هنگام پیچ خوردن یا چرخیدن مچ پا به روشی ناجور رخ می دهد. این مشکل نوارهای سخت رباط ها را که به شما کمک می کند استخوان های مچ پا را به هم نزدیک کند، کشیده یا پاره شود. مفصل مچ پا وظیفه تعادل، ثبات و توانایی تحمل وزن بدن را برعهده دارد.
علائم و نشانه های پیچ خوردگی مچ پا بسته به شدت آسیب وارد شده متفاوت است، که ممکن است شامل موارد زیر باشد:
-
-
- درد، به ویژه هنگامی که روی پای آسیب دیده بایستید.
- تورم
- کبودی
- توانایی از دست دادن حرکات عادی در قسمت مچ پا
- صدا دادن مچ پا در هنگام آسیب دیدگی
- سقوط از روی پله یا بلندی
- پریدن و یا چرخش ناخوشایند
- راه رفتن یا ورزش روی سطح ناهموار
- وارد شدن ضربه و یا تصادف
-
_
متداول ترین علائم پیچ خوردگی
چهار علامت مشترک وجود دارد که عبارتند از:
- درد
- تورم
- کبودی
- بی ثباتی مفصل
درد
درد فوری ترین علامت مرتبط با پیچ خوردگی در قسمت مچ پا است. در اکثر بیماران درد شدید در ناحیه آسیب دیده گزارش شده است. درد معمولاً با جراحات شدیدتر بدتر می شود. در رگ به رگ شدن شدید یا پارگی کامل اغلب اینگونه نیست. البته با گذشت زمان ممکن است درد در اطراف مچ پا کمتر شود.
تورم
با هر آسیب دیدگی در قسمت مچ پا تا حدی تورم ایجاد می شود. به طور کلی، هرچه آسیب به رباط بیشتر شود، تورم بیشتر است. تورم تلاش بدن برای بی حرکتی مفصل است. از دیگر عواملی که می تواند در تورم نقش داشته باشد، پارگی ورید یا بالا نیامدن مچ پا به دنبال آسیب است.
تورم بسته به حرکت مچ پا در موقعیت های مختلف متفاوت خواهد بود. به همین دلایل، تورم را نمی توان نشانه ای از شدت آسیب در این قسمت دانست.
کبودی
تغییر رنگ در قسمت آسیب دیده مچ پا معمولاً رخ می دهد. علت این امر خونریزی زیر پوستی در بافت است. میزان کبودی نشانه صد در صدی از شدت پیچ خوردگی نیست.
بی ثباتی مفصل
وقتی مچ پا به شدت رگ به رگ می شود، معمولاً احساس “لرزیدن” و یا “شل شدن” در پا صورت می گیرد. احساسی شبیه به یک “ضربه محکم و ناگهانی” در مچ پا و سیگنالی برای توقف فعالیت و محدود کردن حرکت است، زیرا این ممکن است نشان دهنده آسیب قابل توجهی در رباط باشد.
_
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
در صورت درد و تورم در مچ پا و مشکوک بودن به پیچ خوردگی به پزشک مراجعه کنید. اگر علائم و نشانه ها شدید باشد، ممکن است آسیب قابل توجهی به یک رباط یا شکستگی استخوان مچ پا داشته باشید.
پیچ خوردگی پا زمانی اتفاق می افتد که مچ پای شما مجبور شود از موقعیت طبیعی خود خارج شود، این امر می تواند باعث کشیدگی، پارگی یا پارگی کامل یک یا چند رباط مچ پا شود.
مهم ترین عوامل خطر زا عبارتند از:
- ورزش یکی از شایع ترین علت ها است، به ویژه در ورزش هایی که نیاز به پرش یا غلت زدن و یا پیچ خوردن پا مانند بسکتبال، تنیس، فوتبال، دویدن و… روی پا دارد.
- سطح ناهموار، پیاده روی یا دویدن روی سطوح ناهموار یا در شرایط بد ممکن است خطر پیچ خوردگی را افزایش دهد.
- قبل از آسیب به مچ پا، هنگامی که مچ پا رگ به رگ می شود یا نوع دیگری از آسیب دیدگی مچ پا پیش می آید، احتمال دارد که باعث آسیب شود.
- شرایط بدنی بد و ضعیف در مچ پا ممکن است خطر این آسیب را هنگام ورزش افزایش دهد.
- پوشیدن کفش نامناسب، کفش هایی که برای فعالیت مناسب نیستند و همچنین کفش های پاشنه بلند به طور کلی مچ پا را در معرض آسیب قرار می دهند.
_
درمان پیچ خوردگی مچ پا و انواع آن
آسیب در قسمت مچ پا به چند شکل وجود دارد: جانبی، داخلی. پیچ خوردگی به رباط های متصل کننده دو استخوان ساق پا (تیبیا و فیبولا) در مفصل مچ پا آسیب می زند.
-
پیچ خوردگی داخلی مچ پا
به رباط های داخلی پا آسیب می رساند که در مجموع به آن رباط دلتوئید گفته می شود.
-
رگ به رگ شدن مچ پا
رباط هایی است که از مفصل ساب تالار پشتیبانی می کنند. این مفصل درست زیر مفصل مچ پا واقع است. مفصل ساب تالار توانایی چرخش پا به داخل و خارج را دارد.
درمان این مشکل به شدت آسیب وارد شده به مچ بستگی دارد. اگرچه اقدامات مراقبتی و استفاده از داروی مسکن و پماد برای پیچ خوردگی مچ پا بدون نیاز به نسخه پزشک ممکن است شما را درمان کند و برای پیچ خوردگی مچ پا با درمان های خانگی مشکل را برطرف کنید.
همچنین درمان پیچ خوردگی مچ پا در طب سنتی نیز پیشنهاد می شود. اما برای اطمینان بیشتر، به بررسی یک پزشک برای مشخص کردن میزان پیچ خوردگی و روش درمان لازم و ضروری می باشد. تقریبا 85٪ جنبه جانبی (خارجی) مفصل مچ پا اتفاق می افتد.
با مراجعه به پزشک و تشخیص میزان آسیب دیدگی مراقبت های لازم را انجام دهید، که شامل: ورزش برای پیچ خوردگی مچ پا، استفاده از دارو و پماد های مسکن، استفاده از جلسات فیزیوتراپی و…
بعد از بهبود یافتن باید نکاتی را رعایت کنید تا از آسیب مجدد به مچ پا جلوگیری کنید که شامل: استفاده از کفش مناسب برای پیچ خوردگی مچ پا، فشار نیاوردن به قسمت آسیب دیده و…
_
ورزش برای پیچ خوردگی مچ پا
ویدیو حرکت (1)
ویدیو حرکت (2)
ویدیو حرکت (3)
ویدیو حرکت (4)
ویدیو حرکت (5)
ویدیو حرکت (6)
_
عوارض درمان نکردن پیچ خوردگی مچ پا
عدم درمان صحیح، پس از آسیب دیدگی، ممکن است به عوارض زیر منجر شود:
- درد مزمن در قسمت مچ پا
- بی ثباتی مزمن مفصل مچ پا
- آرتروز در مفصل مچ پا
نکته: کسانی که در قسمت های مختلف بدن دچار مشکل، آرتروز، پیچ خوردگی، گرفتگی عضلات و … می شوند، مثل: آرتروز مچ پا، آرتروز زانو، آرتروز گردن و امثال این ها می شوند که به فیزیوتراپی احتیاج دارند می توانند با مراجعه به کلینیک فیزیوتراپی شایسته معاینه و درمان شوند.
_
جلوگیری از آسیب دیدگی مچ پا
نکات زیر می تواند به شما در جلوگیری از آسیب در قسمت مچ پا کمک کند:
- قبل از ورزش گرم شوید.
- هنگام راه رفتن، دویدن یا کار روی سطحی ناهموار مراقب باشید.
- از مچ بند یا نوار نگهدارنده مچ پای ضعیف یا قبلا آسیب دیده استفاده کنید.
- کفشی بپوشید که مناسب آن باشد و برای فعالیت شما ساخته شود.
- پوشیدن کفش های پاشنه بلند را به حداقل برسانید.
- بعد از آسیب دیدگی و درمان برای مدتی ورزش نکنید.
- قدرت و انعطاف پذیری عضلات را به خوبی حفظ کنید.
تمریناتی از جمله تمرینات تعادل را انجام دهید.
_
سوالات متداول
می توانید با ما تماس بگیرید و درباره انواع آسیب های مفصلی و گرفتگی عضلانی مشاوره دریافت کنید، امیدواریم که این مطلب مورد رضایت شما عزیزان واقع شده باشد. برای دیدن مطالب بیشتر به سایت کلینیک فیزیوتراپی شایسته مراجعه کنید.
پیچ خوردگی مچ پا چیست؟
پیچ خوردگی مچ پا آسیبی است که به رباط ها وارد می شود، آسیب وارد شده می تواند ناشی از پیچ خوردگی و چرخش اشتباه پا باشد، که باعث کشیدگی و حتی پاره شدن تاندون یا رباط شود. پیچ خوردگی پا یک آسیب شایع است، که به سن و سال ربطی ندارد و برای همه ممکن است اتفاق بیافتد، مخصوصا در بین ورزش کاران.
علائم پیچ خوردگی مچ پا چیست؟
اگر رباط ها بیش از دامنه حرکتی طبیعی که دارند جابه جا شوند باعث آسیب و پیچ خوردگی می شود که دردناک است. مفاصل مچ پا وظیفه حفظ کردن تعادل، ثبات و تحمل وزن بدن را به عهده دارند. علائم پیچ خوردگی مچ به شدت آسیبی که وارد شده متفاوت است و ممکن است شامل: درد (مخصوصا وقتی که روی پا بایستید)، تورم، کبودی شدن، ناتوانی در حرکات عادی در قسمت مچ پا،صدا دادن مچ پا در هنگام آسیب دیدگی و… باشد.
انواع پیچ خوردگی پا و درمان آن
آسیبی که به قسمت مچ پا وارد می شود می تواند به دو صورت: جانبی و داخلی باشد. که به رباط های دو استخوان ساق پا (تیبیا و فیبولا) در مفصل مچ پا آسیب می زند. برای درمان این مشکل، استفاده از داروی مسکن و پماد بدون نیاز به نسخه پزشک می تواند درد را تسکین دهد، اما روش های درمانی آن شامل: طب سنتی، فیزیوتراپی همراه با ورزش، مصرف دارو می باشد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.