فیزیوتراپی که تقریبا در تمام شاخههای پزشکی مدرن، برای از بین بردن آسیبهای ناشی از بیماریهای سیستم اسکلتی عضلانی و بهبودی بیمار استفاده میشود، در روند بهبودی از اهمیت بالایی برخوردار است. زیرا به بیماران امکان میدهد هرچه سریعتر به زندگی روزمره بازگردند. فیزیوتراپیست ها در راستای تشخیص های انجام شده برنامه فعالیت مناسبی را برای بیمار ایجاد می کنند و روند درمان را آغاز می کنند.
فیزیوتراپی چیست؟ چگونه اعمال می شود؟
پزشکان برای از بین بردن اختلالات در سیستم اسکلتی عضلانی بیماران، از فیزیولوژی استفاده می کنند. برخی از این اختلالات مادرزادی هستند، در حالی که برخی دیگر به عنوان ناتوانی های اکتسابی شناخته می شوند. این نوع موانع فیزیکی را می توان از طریق فیزیوتراپی، درمان کرد و از بین برد.
با توانبخشی، بیماران می توانند دوباره زندگی اجتماعی نرمال خود را داشته باشند. این روشِ درمانی که در آن فیزیوتراپیست ها، پرستاران و پزشکان به صورت تیمی کار می کنند، در توانبخشی بیماری های شاخه های مختلف استفاده می شود. نیاز به فیزیوتراپی و توانبخشی با توجه به تغییر شرایط زندگی و الزامات محیط کار، روز به روز در حال افزایش است.
فیزیوتراپی چیست؟ چگونه اعمال می شود؟
فیزیوتراپی چیست؟
این روش درمانی که تقریبا در تمام شاخههای پزشکی مدرن، برای از بین بردن آسیبهای ناشی از بیماریهای سیستم اسکلتی عضلانی و بهبودی بیمار استفاده میشود، در روند بهبودی از اهمیت بالایی برخوردار است. زیرا به بیماران امکان میدهد هرچه سریعتر به زندگی روزمره بازگردند. فیزیوتراپیست ها در راستای تشخیص های انجام شده برنامه فعالیت مناسبی را برای بیمار ایجاد می کنند و روند درمان را آغاز می کنند.
در فیزیوتراپی از اثر گرما بر روی عضله و اسکلت استفاده می شود. از طرفی برخی از تمرینات فعال و غیرفعال برای اثربخشی این درمان، از اهمیت بالایی برخوردار هستند. منظور از تمرینات فعال، تمریناتی است که توسط خود بیمار انجام می شود، در حالی که تمرینات غیرفعال به عنوان تمریناتی هستند که توسط فیزیوتراپ بر روی بیمار اعمال میشوند.
مطابق با تشخیص پزشک که با نگاه کردن به حرکات مفاصل، قدرت عضلانی، انعطاف بدن و … انجام می شود، هر بیمار در زمینه فیزیوتراپی به طور کلی به روش خاص خود رسیدگی می شود. برنامه درمانی متناسب با مشکلات جسمانی بیمار و همچنین زندگی اجتماعی و وضعیت عاطفی و روانشناسی وی تهیه می شود.
فیزیوتراپی چیست؟
فیزیوتراپی برای چه کسانی کاربرد دارد؟
اساسا می توان بیماران تحت فیزیوتراپی را با توجه به مشکلات جسمانی که تجربه می کنند، به دو بخش تقسیم کرد.
در بیمارانی که با شکایت دردهای عضلانی مراجعه می کنند، دلیل این شکایت به طور کلی به سبک زندگی مربوط می شود. مشکلات مربوط به فعالیت های روزمره زندگی، مانند استفاده مداوم از کامپیوتر، اختلالات وضعیت بدن، ضربه و آسیب های ورزشی باعث این نوع درد می شود.
برای بیماران با مشکلات حرکتی، مشکلات حرکتی در بیماران ممکن است در نتیجه اختلالات جدی مانند ضربه به سر، فلج مغزی و فلج نخاع رخ دهد. همچنین بیمارانی که دچار بیماری های قلبی، عروقی و مشکلات ارتوپدی هستند، از آنجایی که در معرض برخی اختلالات حرکتی می باشند، می توانند در نتیجه مشاوره، به فیزیوتراپیست مراجعه کنند.
فیزیوتراپی برای چه کسانی کاربرد دارد؟
اهداف فیزیوتراپی چیست؟
هدف از این روش درمانی، از بین بردن اختلالات سیستم اسکلتی عضلانی است. با این حال، زمانی که کمی دقیق تر شویم، اهداف فیزیوتراپی به شرح زیر فهرست می شوند:
- کاهش درد در قسمت های مختلف بدن به خصوص در ناحیه کمر، پشت، گردن و پاها
- تضمین عملکرد منظم تر سیستم گردش خون با مداخلاتی که بر گردش خون تاثیر مثبت می گذارد
- شل کردن و ریلکس کردن عضلات منقبض
- بهبود سلامتی بیمار با ورزش و کمپرس سرد و گرم با کاهش درمان دارویی
- از بین بردن التهاب و سوختگی
- تقویت آمادگی جسمانی و عضلات
- از بین بردن تلفات عملکردی
- افزایش حرکات بدن
- رفع و پیشگیری از اختلالات جسمی بدن
اهداف فیزیوتراپی
مزایای فیزیوتراپی چیست؟
فیزیوتراپی به عنوان یک روش درمانی رایج که در شاخه های مختلف در زمینه پزشکی مورد استفاده قرار می گیرد، مزایای بسیاری را از نظر سلامت و استانداردهای زندگی روزمره برای افراد فراهم می کند. در حالی که اولین مزیت از بین بردن اختلالات حرکتی است، سایر فواید آن را می توان به شرح زیر برشمرد:
- احساس بی حسی، گزگز، درد و ضعف ناشی از اختلالات گردش خون و حرکت را کاهش می دهد.
- این یک روش درمانی با عوارض جانبی بسیار کم و نادر در مقایسه با درمان با مواد شیمیایی حاوی دارو است.
- از درمان های دارویی پزشکی و کاربردهای جراحی که بدن را بی جهت خسته می کنند، جلوگیری می کند.
- در مواردی که استفاده از داروها و جراحی ها، امکان پذیر نباشد می تواند سلامت بیمار را تامین کند.
- از مزمن شدن بیماری های موجود جلوگیری می کند.
- از پیشرفت بیماری ها و اختلالات حرکتی جلوگیری می کند.
- به افزایش عملکرد ماهیچه ها و مفاصل در بدن کمک می کند.
- با کاهش نیاز به دارو، کیفیت زندگی بیماران را بهبود می بخشد.
پرکاربردترین روش های فیزیوتراپی
10 روش برتر فیزیوتراپی مورد استفاده به شرح زیر است:
- درمان دستی
یکی از اولین کاربردهایی است که با ذکر فیزیوتراپی به ذهن متبادر می شود. این روش که مشابه ماساژ است، توسط فیزیوتراپیست های متخصص بر روی نقاط خاصی از مفاصل اعمال می شود و نقش فعالی در به حداقل رساندن درد ناشی از سیستم حرکتی دارد.
- کاربرد گرم و سرد سطحی
کاربردهای گرم عموما در بیماران مزمن استفاده می شود. از سوی دیگر، کاربردهای سرد در شرایط حاد و برای بهبود بافت همبند پس از جراحی استفاده می شود.
این روش که باعث افزایش گردش خون، کاهش درد و ایجاد آرامش می شود، در درمان بیماری های حاد و مزمن قابل استفاده است.
- ورزش
یکی از روش های درمانیِ ضروری، برای داشتن سیستم اسکلتی عضلانیِ سالم تر است.
- Taping
این روش که با نوارهایی با خواص مختلف مانند نوار سفت، چسب الاستیک ساخته می شود، برای محافظت یا اصلاح استفاده می شود. در حالی که نوار محافظ معمولا برای به حداقل رساندن اختلالات حرکتی پس از آسیب استفاده می شود، نوار چسب اصلاحی، در اصلاح اختلالات وضعیت بدن موثر است.
- اولتراسوند
با ارتعاشی که ایجاد می کند در گردش خون تاثیر دارد.
- آب درمانی
با بهره گیری از خواص و فشار آب، تحرک مفاصل و گردش خون را افزایش می دهد.
این روش که به درمان میدان مغناطیسی ارتعاشی معروف است، برای التیام غشاهای سلولی و تسریع گردش خون استفاده می شود. به همین ترتیب در کاهش اسپاسم عضلانی و بهبود زخم ها موثر است.
- Tecar Therapy
از جمله روش های درمانی است که باعث کاهش درد و کوتاه شدن زمان بهبودی حرکتی می شود.
- لیزر درمانی
این روش در درمان بسیاری از بیماری ها مانند بیماری های مختلف اسکلتی عضلانی، تونل کارپال، فیبرومیالژیا و دردهای میوفاشیال کاربرد دارد.
پرکاربردترین روش های فیزیوتراپی