فیزیوتراپی مچ دست
فهرست عناوین:
بی شک نمی توان نقش دست را در زندگی روزانه انسان نادیده گرفت. اهمیت کارکرد سالم دست آنقدر زیاد است که کوچک ترین مشکل و دردی در آن، باعث اختلال در فعالیت انسان می شود. یکی از نواحی که به دلایل مختلف دچار آسیب می شود و مشکلات زیادی برای آن بوجود می آید مچ دست است. مچ دست بخاطر دامنه حرکتی گسترده و فشارهایی که در زمان انجام فعالیت یا حوادثی مانند افتادن، روی آن رخ می دهد، دچار آسیب های جدی مانند شکستگی، در رفتگی، کشیدگی تاندون و … می شود. خیلی از این موارد قابل درمان هستند. فیزیوتراپی مچ دست یکی از درمان های تخصصی در این مورد است. این درمان با توجه به نوع حادثه و مشکل، هم به صورت مستقل و هم به صورت مکمل برای مچ دست انجام می شود. در ادامه هر آنچه لازم است درباره فیزیوتراپی مچ دست بدانیم را با هم مرور می کنیم.
_
فیزیوتراپی مچ دست چیست؟
مچ دست به عنوان یک مفصل خاص و پرکاربرد در دست شناخته می شود. عملکرد بالا همراه با دامنه حرکتی زیاد و اعمال فشارهای جانبی از ویژگی های این مفصل می باشد. زمانی که مچ دست دچار حادثه، آسیب، مشکل، دردهای روزانه و … می شود عملکرد خود را از دست می دهد و توانایی آن کم می شود. برای اینکه مجدد مچ دست به بالاترین سطح توانایی در زمینه دامنه حرکتی و اعمال فشار برسد، نیاز دارد درمان فیزیوتراپی را بگذراند. طی فرآیند درمان متخصص فیزیوتراپی با کمک دستگاه های مختلف و یا تمرین های تخصصی و کاملا استاندارد، قدرت مچ دست را ارتقا می دهد و باعث می شود تاندون ها و عصب های اطراف دست منعطف تر شوند.
فردی را در نظر بگیرید که بعد از کشیدگی تاندون یا شکستگی مچ یا در رفتگی آن مدتی تحت عمل جراحی یا گچ گرفتن دست قرار داشته و بعد از اینکه گچ را باز می کند با یک دست نیمه خشک که کاملا سفت و بدون انعطاف است روبرو می شود. حالا نیاز است که دوره کامل فیزیوتراپی طی شود تا عملکرد دست به حالت طبیعی برگردد.
_
چه مواقعی پزشک فیزیوتراپی مچ دست را تجویز می کند؟
طیف گسترده ای از مشکلات دست و آسیب های فیزیکی وجود دارند که در اثر آنها فرد نیاز به فیزیوتراپی مچ دست پیدا می کند و متخصص با بررسی شرایط نوع خاصی از آن را تجویز می کند. برخی از مهمترین و رایج ترین شرایطی که برای افراد توسط پزشکان فیزیوتراپی توصیه می شود عبارتند از:
- دردی که برای چند مدت ادامه دار شود.
- عدم توانایی در خم کردن مفصل مچ دست
- بعد از اتمام دوره درمان جراحی یا گچ گرفتگی دست
- ابتلا به روماتیسم
- انگشت ماشه ای
- ابتلا به سندرم تونل کارپل
- تغییر شکل مفصل مچ دست
- مشاهده کبودی، تورم و درد ناگهانی در مچ دست
- وجود ضعف قدرتی در مچ دست به هنگام بلند کردن یا برداشتن اشیا و وسایل معمولی
_
فواید فیزیوتراپی برای مچ دست
نتایج و مزایایی که از فیزیوتراپی بدست می آید و متخصص برای رسیدن به این فواید، دوره خاصی از فیزیوتراپی مچ دست را تجویز می کند عبارتند از:
- افزایش دامنه حرکتی مچ دست و رسیدن به حالت طبیعی
- کاهش درد در محل مفصل
- افزایش توانایی قدرتی مچ دست برای انجام فعالیت های مختلف
- احیا بافت از دست رفته بر اثر جراحی و طولانی بودن مدت گچ گیری
- رفع نیاز به جراحی در مواردی که فیزیوتراپی به عنوان درمان مستقل بتواند نتیجه بخش باشد.
- رفع نواقص مربوط به تغییر شکل ظاهری در مچ دست
_
معاینات قبل از درمان
مهم ترین معاینه ای که برای بیمار قبل از فیزیوتراپی انجام می شود مشاهده چشمی و دریافت گزارشات کامل از بیمار است. متخصص برای تجویز فیزیوتراپی نیاز به اطلاعات زمینه ای دارد از جمله اینکه: چه مدت است درد در ناحیه مچ دست احساس می شود؟ در انجام چه اموری با مشکل مواجه است؟ آیا سابقه ضربه، فشار و حادثه ناگهانی دارد؟ در شرایط آب و هوایی سرد یا گرم میزان درد تغییر می کند و ….
بعد از دریافت این اطلاعات به بررسی چشمی و همچنین لمس مچ دست می پردازد. میزان دامنه حرکتی مچ را معاینه می کند. میزان خم شدن مچ، حرکت انگشتان و … را تا مرحله آستانه درد، مشاهده می کند.
به بررسی ورم، کبودی یا هرگونه تغییر ظاهری در مچ می پردازد. تاندون های دست را از روی پوست لمس می کند تا نسبت به عملکرد آنها و محل درد آگاهی پیدا کند.
انجام این معاینات سبب می شود که نوع دقیق تری از فیزیوتراپی برای فرد مشخص شود تا به نتایج بهتر در زمان مناسب دست پیدا کند.
_
فیزیوتراپی مچ دست چگونه انجام می شود؟
فیزیوتراپی یک درمان بسیار جامع و گسترده است که در زمان های گذشته به صورت تمرین های مشخص انجام می شد و با پیشرفت تکنولوژی دستگاه های مختلفی با آن همراه شدند. از جمله دستگاه های کاربردی در زمینه فیزیوتراپی مچ دست می توان به لیزر، دستگاه شاک ویو، دستگاه تکار تراپی و … اشاره کرد.
مهم ترین روش های انجام فیزیوتراپی مچ دست عبارتند از:
1- ورزش های تخصصی
حرکات نرمشی و کششی در کنار کار با وزنه از جمله روش های ورزش درمانی در فیزیوتراپی می باشد. این روش ها در دو دسته کلی تقسیم می شوند که شامل تمرینات افزایش دامنه حرکتی و تمرینات افزایش قدرت می باشند.
1- تمرینات افزایش دامنه حرکتی: حرکات نرمشی و کششی با کمک دست دیگر و یا با کمک وسایلی مانند کش برای فرد تجویز می شود که بدون آسیب رساندن به مچ در یک محدوده خاص باید انجام شود. این حرکات در ادامه میزان دامنه حرکت مچ را افزایش می دهد و زمانی که دوره درمان تکمیل شود، حرکت مچ به حالت طبیعی می رسد. تمرینات زیر برای افزایش دامنه حرکتی است:
- خم و راست کردن مچ دست
- حرکت دادن مچ به طرفین
- کشش دست با کمک دست دیگر
- فشار دادن کف دست ها به هم ایجاد تغییر جهت در مچ
- منوال تراپی که شاخه ای از ماساژ دست است و باعث تحریک بافت می شود.
- و …
2- تمرینات افزایش قدرت: با کمک این تمرینات توانایی فرد برای انجام فعالیت ها و کارهای مختلف افزایش می یابد و در زمان فعالیت دچار درد و خستگی نمی شود. در این روش تمرینات فشاری و همچنین کار با وزنه تجویز می شود.
2- دستگاه های پزشکی
در شاخه ای از روش های فیزیوتراپی دست این دستگاه های جدید و با تکنولوژی بالا هستند که مورد استفاده قرار می گیرند:
1- شاک ویو تراپی: با اعمال فرکانس های تعیین شده به صورت شوک و تحریک کننده عصب های مچ دست را فعال می کند و کمک می کند بافت بازسازی شود و درد کاهش یابد.
2- تکار تراپی: گرم کردن بافت آسیب دیده کمک زیادی در ایجاد انعطاف بیشتر در آن می کند و همچنین لایه های میانی بافت را به افزایش خون رسانی و رشد مویرگ ها وادار می کند. تکارتراپی (نحوه انجام تکارتراپی) نتایج مناسبی در زمان کوتاه ارائه می دهد.
3- الکترو تراپی: برای این روش انرژی الکتریکی مورد استفاده قرار می گیرد. بافت ها در اثر گذراندن دوره نقاهت دچار گرفتگی و تنش هستند که نیاز است این تنش ها به مقدار زیادی آزاد شوند و باعث گردند درد در مچ دست کاهش یابد. افزایش خون رسانی و کمک به تقویت مچ از دیگر ویژگی های این روش است.
4- لیزر درمانی: دستگاه های لیزر تحول عظیمی را در علم پزشکی ایجاد کردند. یکی از زمینه های کاربردی این دستگاه ها فیزیوتراپی است. تاثیر لیزر بر بافت آسیب دیده بسیار موثر گزارش شده است و نتایج نشان می دهد که می توان مشکلاتی مانند آرتروز، گرفتی عضلات، محدوده دامنه حرکتی و … را با لیزر درمانی فیزیوتراپی کرد.
5- اولتراسوند تراپی: یکی دیگر از روش های گرما دهی به محل آسیب دیده استفاده از اولتراسوند تراپی می باشد. از اولتراسوند نه تنها برای درمان که در جهت تشخیص مشکلات موجود در بافت های عضلانی و بافت های استخوانی استفاده می شود. کاهش درد، بافت سازی، کمک به افزایش خون رسانی، تقویت توانایی و افزایش دامنه حرکتی از مزایای این روش است.
_
فیزیوتراپی مچ دست شکسته چگونه است؟
بعد از شکستگی مچ و انجام درمان اولیه که با توجه به وضعیت بیمار می تواند جراحی یا گچ گرفتن باشد، نیاز است که دوره فیزیوتراپی گذارنده شود. این دوره شامل تمام روش های فیزیوتراپی چه با دستگاه و چه با کمک فعالیت های ورزشی می باشد. ابتدا باید بافت بازسازی شود و مچ بتواند دامنه حرکتی خود را با کمک فیزیوتراپی بدست بیاورد. بیشترین نگرانی بعد از شکستگی، رسیدن به دامنه حرکتی قبل است. چرا که اگر تاندون ها به خوبی کار کنند و مچ به درستی بتواند در جهات مختلف بچرخد، در دراز مدت قدرت خود را مجدد بدست می آورد، اما زمانی که دامنه حرکتی مچ محدود شود یا فرم آن به شکل غیر طبیعی باشد، مسیر درمان به مراتب سخت تر است.
متخصص فیزیوتراپی ابتدا در راستای آزاد سازی بافت روش های مناسب فیزیوتراپی را تجویز می کند تا مچ شکسته شده بتواند حرکت خود را بازیابد در نهایت مقدار ورزش ها را زیاد می کند و با روش های تکمیلی قدرت را به آن بر می گرداند.
بیشتر مطالعه کنید: راه های درمان آرتروز دست کدامند؟
_
هزینه فیزیوتراپی مچ دست چقدر است؟
اینکه دلیل تجویز فیزیوتراپی چه مساله ای باشد و چه عاملی باعث ایجاد نیاز شده است، در قیمت فیزیوتراپی مچ دست تاثیر گذار است. گاهی فیزیوتراپی فقط در راستای کاهش دردهای موقت انجام می شود و گاهی نیاز است یک دوره چند ماهه برای افزایش دامنه حرکت و تقویت توان دست صورت بگیرد که بعد از جراحی به مشکل برخورد کرده است. تفاوت این دو از نظر دقت، زمان، پیچیدگی و … متفاوت می باشد و هزینه نیز متفاوت خواهد شد. برای اینکه متناسب با نوع مشکل هزینه فیزیوتراپی مچ دست برآورد شود، نیاز است که به صورت حضوری جهت معاینه و مشاوره به متخصص مراجعه شود.
_
هر جلسه درمان چقدر طول می کشد؟
عارضه و عامل ایجاد مشکل در ناحیه مچ دست بر روی طول جلسه فیزیوتراپی تاثیر می گذارد. به همین خاطر نمی توان برای تمام شرایط یک زمان دقیق و مشخص را بیان کرد اما به صورت بازه زمانی می توان گفت که طول هر جلسه فیزیوتراپی بین نیم ساعت الی یک ساعت و نیم می باشد.
_
فیزیوتراپی مچ دست در منزل
فیزیوتراپی مچ دست به دو حالت کلی انجام می شود که یک دسته از آن با کمک دستگاه های مختلف است و دسته دیگر به کمک روش های ورزشی تخصصی صورت می پذیرد. زمانی که فرد دوره اولیه کار با دستگاه را تمام کند و یا نیاز باشد بین جلسات فیزیوتراپی با دستگاه وقفه ایجاد شود، می تواند روند فیزیوتراپی در منزل را انجام دهد.
فیزیوتراپی در منزل شامل یک مجموعه فعالیت حرکتی می باشد که توسط متخصص برای فرد تجویز شده و مطابق با آن به صورت دقیق و با احتیاط باید انجام شود. این فعالیت ها در دسته روش های ورزشی قرار دارند و شامل خم کردن مچ، کشیدن دست، فشردن دست ها به یکدیگر و … می شود.
تقریبا چند جلسه درمانی لازم است؟
همانطور که در زمان هر جلسه فیزیوتراپی عوامل ایجاد کننده مشکل و شرایط فرد دخیل هستند، در تعداد جلسات نیز نوع مشکل و وضعیت کنونی بیمار اثر گذار می باشد. مدت فیزیوتراپی در شرایط مختلف بین 2 الی 6 ماه طول می کشد.
باید لباس خاصی بپوشم؟
در فیزیوتراپی دست نیاز به پوشیدن لباس فرم یا لباس بیمارستانی و یا هر نوع لباس خاص و ویژه ای نیست. بیشتر توصیه می شود که لباس با آستین آزاد یا آستین کوتاه پوشیده شود که اطراف مچ آزاد باشد و به راحتی بتوان آن را بدون محدودیت تکان داد.
چه زمانی دیگر نیاز به فیزیوتراپی دست نداریم؟
متخصص فیزیوتراپی برای درمان هدف گذاری انجام می دهد که در این هدف گذاری وضعیت بیمار، سن بیمار، شرایط جسمی، عارضه ایجاد شده و … را در نظر می گیرد. زمانی که اهداف به صورت کامل بدست آمد و شرایط بیمار نرمال شد می توان دوره فیزیوتراپی را به تشخیص متخصص تمام کرد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.