رماتیسم مفصلی
_
به طور کلی بیماریهای رماتیسمی را به دو دسته میتوان قسمت کرد:
- بیماری های مکانیکی: در مورد بیماری های مکانیکی ناراحتی هایی مثل آرتروز کمر درد و چنین نمونه هایی در این دسته نام برده می شوند.
- بیماریهای التهابی: رماتیسم مفصلی یا آرتریت روماتوئید نیز سردسته بیماری التهابی قرار دارند شیوع این بیماری در دنیا حدود یک درصد کل جمعیت جهان را شامل می شود. این بیماری در ایران ۳۵ درصد ذکر شده است که تقریباً نسبت به آمار در کل دنیا در رده پایین تری قرار داریم.
علایم رماتیسم مفصلی چه مواردی هستند؟
این بیماری جزو بیماریهای التهابی حساب می.شود. درد و تورم از مفاصل کوچک شروع می شود. معمولاً این بیماری به صورت قرینه در مفاصل دو دست ایجاد میشود مانند مفاصل بین انگشتی، مچ دست، آرنج و انگشتان پا به تدریج شروع شده و به تمام بدن گسترش پیدا می کند. در نتیجه درد و تورم به کمر لگن و زانو هم سرایت پیدا میکند یکی از خصوصیتهای این بیماری خشکی صبحگاهی و احساس درد میباشد. بدین معنی بیمار موقعی که از خواب بیدار میشود نمیتواند به راحتی مفاصلش را تکان دهد و احساس سفتی و خشکی شدید در این نواحی میکند، که ممکن است تا یک ساعت طول بکشد. در این بیماری گاهی اوقات احساس ضعف و خستگی و همچنین دردهای عضلانی هم وجود دارد.
رماتیسم مفصلی بیشتر در چه گروه سنی افراد را در گیر می کند؟
می توان گفت علت اصلی این بیماری زمینه ی ژنتیکی دارد. در حقیقت در زمینه ی ژنتیکی سیستم ایمنی بدن به محرک های خاصی که از محیط می گیرد پاسخ نامناسب میدهد.
سیستم ایمنی به طور خودکار علیه عوامل خارجی واکنش نشان میدهد و میکروب و ویروس و نظیر این عوامل خارجی را از بدن دفع می کند. در مورد بیماران رماتیسمی بدن آنها دچار نقصی میشود که نمی تواند عوامل خارجی را به خوبی تشخیص دهد بنابراین عوامل خارجی مثل ویروس و میکروب و احتی استرس یا هر عامل دیگری وارد بدن فرد میشوند. سیستم ایمنی به طور طبیعی میخواهد وارد عمل شده و واکنش نشان دهد، اما به طور همزمان به یک سری عوامل خودی که به طور مشخص در بیماری رماتیسم مفصلی مزمن بافتهای مفاصل هستند برخورد میکند و برای آنها مشکل ایجاد می کند.
درمان رماتیسم مفصلی چگونه انجام میشود؟
مهم است که برای درمان این بیماری به پزشک متخصص مراجعه فرمایند که با توجه به تشخیص درست داروهای مورد نیاز را تجویز میکنند. داروهای تنظیم کننده ی سیستم ایمنی یکی از داروهایی هستند که برای رماتیسم مفصلی به کار می رود. استفاده از کورتون به میزان و در پایین پیشنهاد می شود و به همراه آن یکسری داروهایی که به صورت روزانه یا هفتگی توسط پزشک تجویز می شود.
تغذیه و رژیم های غذایی چه تأثیری بر روی بیماران رماتیسم مفصلی دارند؟
خیلی از بیماران در مورد رژیم غذایی این بیماری سؤال می کنند. در واقع خود خوراکی در این بیماری تأثیری ندارد؛ البته به جز روغن کبد ماهی که در بهتر شدن وضعیت این بیماری تأثیر دارد از طرفی خود بیماری و عوارض دارویی که دارد ممکن است مشکلاتی را برای بیمار ایجاد کند. به عنوان نمونه بیماری که از کورتون استفاده میکند ممکن است افزایش قند خون پیدا کند که بهتر است از خوردن قند اجتناب نماید و یا باعث افزایش فشارخون شود. توصیه میکنیم از نمک کمتری استفاده کند. به این نکته ی هم اشاره کنیم ممکن است در اثر مصرف برخی داروها بیمار دچار ضعف یا پوکی استخوان شود. بنابراین بهتر است با تجویز پزشک از یکسری ویتامین ها و مکمل های غذایی ، لبنیات و مواد غذایی حاوی کلسیم هستند مثل ماهی که دارای ویتامین D نیز هست، استفاده کند.
سیگار چه تأثیری در روند بیماری دارد؟
مصرف سیگار یکی از علل اصلی پیشرفت رماتیسم مفصلی است از آنجایی که همه ی بیمارانی که زمینه ژنتیکی برای ابتلا به این بیماری را دارند، دچار آن نمی شوند. اما سیگار در مورد کسانی که زمینه ی ژنتیکی مثبت دارند احتمال ابتلا به این بیماری در آنها زیاد است آزمایشهایی که در این زمینه صورت گرفته رابطه ی علی و معلولی سیگار با بیماری رماتیسم ثابت شده است بنابراین به خانوادههایی که زمینه ی مساعدی در این بیماری دارند توصیه ی اکید می کنیم سیگار مصرف نکنند.
چه حرکات ورزشی برای این بیماران مناسب است؟
بعد از مرحله ی حاد بیماری مفاصل بدن منجر به تغییر شکل و بدفرمی مفصل ها میشود. تمرینات ورزشی باید زیر نظر فیزیوتراپ یا پزشک انجام شود. پیاده روی برای بیمارانی که دچار پوکی استخوان شده اند بسیار مفید است، البته اگر رماتیسم جزو دسته التهابی باشد و از آنجا که مفاصل متورم
می شود یا آب می رود حرکات سنگین مجاز نیست، بلکه حرکات ورزشی که در آن به اصطلاح محدوده ی حرکتی میگوییم بیشتر به صورت نرمش هستند. پیشنهاد می شود اگر رماتیسم در مرحله ی حاد بیماری نباشد ورزش شنا نیز مفید است.
نکته ی مهم
بیماری رماتیسم مفصلی بیماری است که باید به آن توجه بسیاری شود. چون در صورت عدم درمان باعث تخریب و تغییر شکل خاص می شود. درمان این بیماری از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در صورت بروز هر گونه علایم به متخصص روماتولوژی یا متخصص داخلی مراجعه و تحت درمان پزشک قرار گیرید. قطع ناگهانی درمان باعث عود بیماری و پیشرفت آن شده و درمان بیماری نیز سنگین تر می شود. در چند سال اخیر دیده شده است عوارض بیماری رو به کاهش است.
می توانید با ما تماس بگیرید و درباره انواع آسیب های مفصلی و گرفتگی عضلانی مشاوره دریافت کنید ، امیدواریم که این مطلب مورد رضایت شما عزیزان واقع شده باشد. برای دیدن مطالب بیشتر به سایت کلینیک فیزیوتراپی شایسته مراجعه کنید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.